I kampen om, hvilken grøn energikilde der er den bedste, er solceller en stærk deltager. Derudover ses der også en fremtrædende interesse og efterspørgsel på batterier. Heraf kommer spørgsmålet: Er der stadig brug for solceller, hvis der er et fuldt opladt batteri, der kan give strøm til hele Danmark? For at forstå spørgsmålet, og de problemstillinger der ligger bag, starter vi med noget baggrundsviden.
I slutningen af 2023 holdte FN deres årlige klimakonference. Her godkendte 130 regeringer et samarbejde om at tredoble verdens installerede kapacitet til produktion af vedvarende energi inden 2030.[1] Selvom dette måske virker ambitiøst, så ses der alligevel et reelt håb for at opnå målet. Fra 2022 til 2023 steg mængden af nyinstalleret kapacitet nemlig med 50% ift. forrige år, hvoraf solceller står for trefjerdele af dette. IEA (Det Internationale Energiagentur), viser at under nuværende konditioner i samfundet og dets udvikling, så vil kapaciteten blive 2,5 gange så stor inden 2030.[2] Den grønne omstilling går altså i den rigtige retning. Dog følger der med installering af grøn energi en række nye problemstillinger.
Eftersom grøn energi oftest kommer fra uforudsigelige kræfter såsom vind, vand og solen, der kan gemmes væk bag skyer, så betyder dette en uforudsigelighed i produktionen af den grønne energi. Danmarks nuværende løsning har været at bruge den grønne energi, når den var til rådighed, og ”fylde benzintanken”, når den ikke var. Derudover er der også sendt overskudsenergi til Tyskland, hvis den grønne produktion har været for høj.[3] Denne ustabilitet fører også til en stor variation i elpriser, da grøn energi er billigere end fossile brændstoffer. Priskurven kan altså tage store spring både op og ned fra den ene dag til den anden.
Af denne variation i priser og ustabilitet, er der kommet en stigende interesse for batterier. Private solcelleejere, der har et tilkoblet batteri til deres løsning, kan nemlig undgå disse pris-hop. Dette gøres ved at lade batteriet op, når et system producerer mere end der bruges. På den måde behøver overskudsstrømmen ikke sendes et andet sted hen, men kan stadig bruges samme sted. Denne løsning er langsomt begyndt at blive implementeret på en større skala, så større batterier kan lagre en masse strøm fra eks. store solcelleparker. Danmark bliver dermed mere og mere batteridrevet, hvilket er et godt slag for klimaet. Men, hvis man i fremtiden kan lagre nok strøm til hele Danmark, vil det så betyde, at der hverken er brug for flere batterier og/eller flere grønne produktionskilder såsom solceller?
Herfra går spørgsmålet over i spekulationer. Kan det betale sig at købe solceller? Skal man bare købe et batteri? Vil strøm måske blive gratis? Det hele kan være svært at gisne om, men uanset hvad kan din egen solcelleløsning stadig betale sig, da man ellers stadig vil skulle købe strøm fra elnettet. Dertil skal det igen tilføjes, at man kan tilkoble et batteri til sin solcelleløsning. Dermed bliver du først og fremmest mere uafhængig af elnettet, kan spare penge på elregningen og kan faktisk også sælge eventuel overskydende strøm til elnettet, så du kan tjene penge på at have en solcelleløsning (se evt. vores anden blog om Smart Charging på https://risskovteknik.dk/2024/02/26/smartcharging/).
Hos Risskov Teknik & Solar har vi taget stilling til alle disse overvejelser, og vi har rådgivere klar til at hjælpe dig med at finde ud af, hvilken løsning der er bedst for dig. Hvis du kunne tænke dig at høre mere, kan du ringe til en af vores solcelleanlægsrådgivere på 87 300 303 eller skrive til dem på service@risskovteknik.dk.
Kilder anvendt:
[1] https://unfccc.int/sites/default/files/resource/Summary_GCA_COP28.pdf
[2] https://iea.blob.core.windows.net/assets/6b2fd954-2017-408e-bf08-952fdd62118a/Electricity2024-Analysisandforecastto2026.pdf
[3] https://kefm.dk/aktuelt/nyheder/2020/okt/groen-energi-knytter-danmark-og-tyskland-taettere-sammen-